15.000 Ft FELETTI RENDELÉS ESETÉN A SZÁLLÍTÁS INGYENES!
15.000 Ft FELETTI RENDELÉS ESETÉN A SZÁLLÍTÁS INGYENES!
0
Ethiopia Yirgacheffe Gedeb

Ethiopia Yirgacheffe Gedeb

Nem rendelhető
 • Származási hely

  Etiópia

 • Régió

  Yirgacheffe, Gedeb

 • Variáns

  Jarc variánsok

 • Feldolgozás

  Mosott

Pörkölési szint


kávé erősség

filter

omni

espresso

TermékleírásÍzjegyek: őszibarack, citrom, fekete tea


Adminisztratív szempontból Gedeb a Gedeo zónában található, de ami a kávét illeti, az éghajlat és a talaj nem mindig működik együtt a politikai határokkal. Ezt a kávét gyakran Yirgacheffe-nek nevezik, mert profilját tekintve az ezen a területen termesztett kávék testvérei a Yirgacheffe-ben termesztett kávéknak.

A Gedeb-ben termesztett kávék többsége helyi fajták (amelyeket gyakran etiópiai Heirloomnak is neveznek). A régióban termesztett többi fajtát a Jimma Agricultural Research Center (JARC) fejlesztette ki. A JARC Etiópia fontos kutatóközpontja, és rengeteg munkát végzett a betegségekkel szemben ellenálló és magas hozamú fajták kifejlesztésén, amelyek a csészékben is minőséget mutatnak.

A legtöbb gazdálkodó a régióban kevesebb mint 5 hektáron gazdálkodik (sokan a kávéfarmokat a fák, nem pedig a terület alapján számítják). A termesztési módszerek továbbra is hagyományosak. A kávét egy integrált „kávékert” részeként termesztik más élelmiszernövényekkel együtt.

A legtöbb gazdaság alapértelmezés szerint biogazdálkodást folytat. Yirgacheffe gazdálkodói általában nagyon kevés műtrágyát vagy növényvédő szert használnak – ha egyáltalán használnak.

Minden kávét szelektíven kézzel szüretelnek, mielőtt a gyűjtőközpontba vagy közvetlenül a mosóállomásra szállítanák. A mosóállomáson a kávét szétválogatják, hogy eltávolítsák a sérült vagy alulérett cseresznyét, majd a pépesítik. Ezután az időjárási körülményektől függően körülbelül 24 órán át erjesztik.

Az erjedés befejezése után alaposan megmossák, majd mosócsatornákban osztályozzák, és minden tételt két osztályra osztanak a sűrűség alapján. Az osztályozást követően a kávét néha még tiszta forrásvízben is áztatják tartályokban 12-24 órán keresztül, hogy eltávolítsák az erjedés során keletkezett nyálka minden nyomát.

Mosás után a kávékat magaságyakra teszik, hogy árnyékban 10-14 napig száradjanak, addig amíg a nedvességtartalom el nem éri a 12%-ot. Ezalatt rendszeresen megforgatják és többször kézzel válogatják, hogy eltávolítsák a sérült vagy elszíneződött babszemeket. A nap legmelegebb óráiban a magaságyakat műanyaggal vonják be, hogy elkerüljék a túl gyors száradást, éjszakára pedig azért, hogy megakadályozza a pára beszivárgását a száradó babszemekbe.

Ez a kávé megkapta a Gr.1. minősítést, mely 1. fokozatot jelent. Az osztályzat Etiópiában a hibák szemrevételezésétől és a csésze minőségétől függ. Az 1. fokozatot a legjobb minőségű kávéknak adják. Az 1-es és a 2-es fokozat „specialty” kávénak számít, a 3-9 fokozat kereskedelmi kávénak minősül. Az 1. fokozat csészehibáktól és szennyeződésektől valamint „quaker”-től (éretlen, világos színű szemektől) mentes.